4.4.2012

Maalauspohja

Resepti

Kiilapuut 140x150
Tukipuut 140x150 (ristikkomalli)
Puristimia
Mittanauha
Nitoja, niittejä
Ruuvimeisseli
Ruuveja
Sakset
Saunan penkki
Pellavakangasta
Liimaa
Vettä
Kulho
Gessoa
Pitkävartinen sivellin
Painoja
Hiomapaperia
Imuri

Aikaa: muutama päivä

1. Kasta puut hyvin ja kiinnitä puristimilla saunan penkkiin. Irrota aamulla, ja laita vääntyneet puut kostuttamisen jälkeen uudelleen puristuksiin. Toista kunnes ovat suoria.

2. Kiinnitä kiilapuut yhteen, mittaa puiden ristimitta yhtä pitkäksi. Laita niitit kulmiin tueksi.

3. Aseta tukipuut (ristikkomalliset) kiilapuihin, ruuvaa kiinni.

4. Avaa kangasrulla ja aseta kiilapuut kankaan pälle. Mittaa kangasta n. rystysten leveyden verran kiilapuukehikkoa leveämmältä matkalta, ja leikkaa.

5. Nido kangas löyhästi puihin ristikkäin. Nido ensin kangas puiden keskikohdista, sitten jokaisen sivun oikeasta reunasta, sitten vasemmasta, taas oikeasta, jne.. niin kangas pingottuu tasaisesti.

6. Kaada puuliimaa kulhoon ja vettä päälle. Suhde 1:3 tai 1:4 on ihan riittävä. Sekoita tasaiseksi ja sivele kankaalle. Pitkävartinen sivellin säästää selkää.

7. Jätä pohja lattialle makaamaan. Laita kulmiin painot, sillä pohja kiristyy kovasti ja tahtoo vääntyä. Anna kuivua täysin kuivaksi.

8. Kaada gessoa kulhoon, ja ohenna siveltäväksi. Sivele kankaalle ohut kerros gessoa. Anna kuivua kokonaan (jokunen tunti), ja sivele uusi kerros ristikkäisestä suunnasta. Kuivaa aina tasaista lattiaa vasten. Tukikehikon voi irrottaa gesson levittämisen ajaksi tai sivellä gesson pohjaa pystyssä pitäen, jos kangas gessotessa löystyy niin että pohjaan jää ristikon kuva. Laita kuitenkin ristikko heti gessoamisen jälkeen takaisin, ennen kun kangas on ehtinyt kuivumaan ja kiristymään.

9. Hio pohja välillä. Nypi pintaan mahdollisesti tarttuneita karvoja. Imuroi hiottu pohja. Lisää vielä gessoa kunnes pinta on tasainen. Säilytä pohjaa tasaisessa kosteus- ja lämpötilassa.

Ei kommentteja: