28.8.2011

Muinaistulien yö



 Jotenkin pääsi muinaistulien yö livahtamaan ohi silmien ja korvien. Ei tullut käytyä missään vaikka tarjontaa oli - Kulttuuripääkaupungissa akrobatiaa aurajoen yllä, Merimaskussa viikinkimarkkinat ja Velkuallahan on perinteisesti kyseistä juhlaa juhlittu.. No tässä iltasella alkoi sitten savun tuoksu tunkeutumaan sieraimiin ja ulos tiiraillessa havaittiin että koko maisema oli sinisen savun verhoama, ja siellä sun täällä saarissa pilkisteli kokkoja.

Turku2011 - sivulla vuosi sitten kuvailtiin muinaistulien yötä näin:

Vuonna 1992 vietetystä Suomen itsenäisyyden 75-vuotisjuhlasta lähtien on Suomen etelärannikolla vietetty Muinaistulien yötä. Elokuun lopun iltana saaristossa on sytytetty tulet ja hyvästelty mennyt kesä sekä koettu vielä kerran naapurien ja kyläläisten kanssa yhdessäolon ilo tanssien ja laulaen tulen äärellä.

Muinaistulien yötä vietetään myös Virossa, muualla Itämeren etelärannikolla ja Tukholman saaristossa. Nyt juhlan aikoinaan alulle pannut Sydkustens Landskapsförbund rf ja Turku 2011 -säätiö toivovat perinteen leviävän uudella, syvällisemmällä tavalla vielä laajemmin Itämeren maihin.


Turku 2011 -säätiö on jättänyt helmikuussa 2010 Baltic Sea Action -kokoukselle sitoumuksen viedä eteenpäin mallia, jossa muinaistulien sytyttämiseen ja yhdessäoloon liitetään lupaus tehdä jotain konkreettista Itämeren pelastamiseksi ja suojelemiseksi. Yhdeltä tai useammalta valtiopäämieheltä pyydetään viesti, joka esitetään tulien äärellä Itämeren maiden kielillä lukemalla, laulamalla, tanssien tai muilla keinoin.

Tätä viestiä täydentävät turku2011.fi-verkkosivustolle koottavat ihmisten omat lupaukset. Verkkoon viedään myös karttapohjalle tiedot tulien sijainnista ja niihin liittyvistä tapahtumista. Virossa Rannarahva Muuseum ylläpitää jo verkkosivustoa, johon on koottu muinaistulien sijainteja ja tapahtumia erityisesti Viron alueelta.
 
I like this! Kyläläisten juhlia vaikutti olevan tälläkin merenaukolla muutamia. Tuo hyvä ajatus itämeren suojelemisesta ei ole toivottavasti jäänyt juhlijoilta huomioimatta. Mikä mainioin tilaisuus pohtia omia mahdollisuuksiaan itämeren suojelemiseksi. Meillä ei kokkoa poltettu, ehkä ensi vuonna, mutta kynttilän sytytin lyhtyyn ja mietin omaa lupaustani. Vinkkejä lupausten tekemiseksi löytää täältä: http://www.itameriportaali.fi/fi/suojelu/vointehda/fi_FI/mitavointehda/

Ei kommentteja: