20.12.2010

Makupaloja - näyttelystä Turun Sanomissa



Keväällä valmistuvat taiteilijat tarjoilevat
Makupaloja tulevasta
Turun Sanomat 26.11 2010 05:00:28

Visiteeraajat ovat käyneet. Ensi keväälle on löydetty jälleen uusia nuoria taiteilijoita gallerioihin ja muihin kuvataidenäyttelyihin. Luvassa on niin kiinnostavia töitä kuin tekijöitäkin. Turun taideakatemiasta valmistuu keväällä kaksitoista uutta kuvataiteilijaa. Neljännen vuosikurssin tutor-opettaja Outi Puro sanoo, että noin kolmen viikon ajan eri näyttelypaikkojen edustajat ovat käyneet tutustumassa tulevien taiteilijoiden työskentelyyn paikan päällä.

– Osalle on jo löytynyt näyttelypaikkoja. Osa on jo nyt tehnyt myös opetustyötä.

Köysiratagalleriassa on parin viikon ajan esillä esillä makupaloja kulttuuripääkaupunkivuonna valmistuvilta nuorilta taiteilijoilta.


Taidetta voi opiskella. Ainakin tekniikan tuntemukseen siitä on hyötyä.

– Itsevarmuutta omien juttujen tekemiseen olen saanut. Ammattitaiteilijoiden antama ulkopuolinen kritiikki on ollut myös tärkeää, Köysiratagallerian näyttelytilaan isokokoisen hiilityön tehnyt, Tampereelta lähtöisin oleva tuleva taiteilija Elliina Peltoniemi sanoo.

Maalauksia tekevä Elliina löysi hiilen ja piirsi sillä elämänkaartaan näyttelytilan valmiiseen seinäkulmaukseen. Siinä on minä itse pienenä, perhe potretissa taiteilijan ollessa sylivauva. Vaavelista ei ole kuitenkaan jäänyt ritirinnan istuvien isän ja äidin syliin kuin ääreisviivat, kun pienokainen on ponkaissut sylisylkystä omille teilleen katonrajaan saakka. Perhepotretissa häilyy tummana kohtana myös isoäiti, joka on päättänyt maallisen matkansa. Hänen äärellään lentelevät linnut ovat tuonpuoleisen vastaanottajia. Teos on levollinen. Luonnollinen. Kuin sen paikka juuri siinä tilassa olisikin.

– Tulevaisuudessa tahdon tehdä taidetta julkisiin tiloihin. Ihmisten keskelle ihmisistä, melkein valmiit opettajanpaperit omaava Elliina miettii.



Keväällä valmistuvista uusista taiteilijoista kuvanveistoon ovat keskittyneet Henri Ahti , Minerva Martiskainen , Eero Nives ja Johannes Saljas . Elliina Peltoniemen lisäksi maalareiksi valmistuvat Eeva Saarros , Maria Liitola ja Aino Sainio . Taidegrafiikkaan ovat panostaneet Rita Mutanen , Jessi Rannikko , Eini Sahla ja Otto Turtonen .


Turun AMK:n taideakatemian kuvataideopiskelijoiden 4. vuosikurssin yhteisnäyttely Makupaloja Köysiratagalleriassa (Linnankatu 54) arkisin 8.12. saakka klo 12–17.



LUE LISÄÄ PERJANTAINA TURUN SANOMISTA

JUKKA SAARINEN

Linkki TS:n juttuun, jossa myös lisäkuva:
Makupaloja tulevasta

Ei kommentteja: