23.7.2008

Uusimaa

Nuorta naisenergiaa Taidehallissa


Kokeileva kolmikko. Anna Aho, Essi Peltonen ja Maria Liitola ovat kaikki lännen rannikkoseudun nuoria ja energisiä kuvataiteilijoita.

Länsirannikon kolmikko maalaa angstia, unta ja unelmia.

PORVOO
Kolme nuora kuvataiteilijaa täyttää värikkään energisellä tavallaan Taidehallin neutraalin valkoisen tyhjyyden. Essi Peltonen, Anna Aho ja Maria Liitola ovat Turun seudun taiteen opinahjojen koulimia naisia. Kaikki ovat käyneet myös Porin taidekoulua samaan aikaan.
Taiteilijoiden teemamaailmalla ei ole juurikaan yhdistäviä tekijöitä, mutta ehkä koko näyttelyä luonnehtii etsintä, nuoruus ja naiseuskin. Essi Peltonen ja Anna Aho kuvaavat paljon myös konkreettisesti naista, Maria Liitolan tyyli on käsitteellisempi.
Oman ”julkilausumansa” mukaan heitä yhdistää taiteessa vapaa, rento ja kokeileva lähestymistapa, mikä eittämättä pitääkin paikkansa.

Olisiko tässä? Essi peltonen ripustaa taidehalliin sekä abstraktioita että naisfiguureja. Essi Peltonen on tuonut näyttelyyn myös muutaman lähes tai täysin abstraktin öljyvärityön. Figuratiiviset naiset ovat kuitenkin pääroolissa.
- Molemmissa maalaan aika lailla intuition pohjalta tyhjälle pohjalle, nopeasti ja ilman isoja valmisteluja, Peltonen kertoo.
Essi Peltonen käyttää tukevan voimakasta viivaa ja selväpiirteisyys jatkuu myös väreissä. Moni figuuritulkinta on syntynyt oman croquis-piirros ajatustason luonnoksena.
- Öljyväri pysyy märkänä ja työstettävänä pitkään, se sopii hyvin suunnittelemattomaan tapaani työskennellä.

Tunteet pinnalla. Anna Aho kertoo maalauksissaan esiintyvien hahmojen olevan yleensä tuttuja tai sitten kyseessä on omakuvia. Teemat ovat usein surumielisiä. Taustalla oikealla näkyvä teos on kuitenkin Essi Peltosen siveltimestä. Naisteema jatkuu Anna Ahon teoksissa, mutta naiset eivät enää ole vain muodon ja sommittelun osasia, vaan enemmän tunnetta, usein varsin synkkää, välittäviä kertojia. Viiva on etupäässä tuhtia, joskin samassa teoksessa voi olla hyvinkin pikkutarkkoja elementtejä.
Suurimmassa osassa Ahon töissä taustamaisema on syntynyt sabluunalla, joko vanhan romanttisella tapettiaiheella tai sitten räväkän moderneilla omaperäisillä ornamenteilla.
Valtaosa teoksista on maalattu alumiinille, joka tuo jännittävän lisämausteen töihin. Ihme kyllä alumiini ei välttämättä tee kaikista töistä ”kovia”, vaan akryylin ja metallin liitto voi toimia myös pehmeästi.
- Ornamenttien käyttö taitaa olla lähtöisin jo mummon tapetin muistoista, hymyilee Anna ja tunnustaa muutoinkin pitävänsä sabluunasta taustatekniikkana.

Räiskettä valkoiselle. Maria Liitola ripusti keskiviikkona öljyväriteoksiaan Taidehallin hankalien lämmityspatterien yläpuolelle.Maria Liitolan teosten tekniikka perustuu pitkälti hitaaseen ja huolelliseen rakentamiseen. Teosten pohjalla on monia kerroksia laastia, gessoa ja vernissaa, joka tuo kaikkiin teoksiin kolmiulotteista vahvuutta.
Värinä on öljy, joko pohjaan imeytyneen samettisesti tai perinteisemmin kiiltäen.
- Aiheet tulevat paljon ulkoa, rannikon luonnosta. Sellaisista toistumattomien hetkien aistikokemuksista, Maria miettii.
Maria Liitolan tyyli on perinteisen abstrakti, joskin yhdessä triptyykissä pohjamassa on muodostanut suoran tulkinnan meren kuohuista ja sinisen lavea sävymaailma viimeistelee pärskynnän voiman.

Anna Aho, Maria Liitola, Essi Peltonen: Maalauksia. Porvoon Taidehalli. Avoinna 1.2-24.2. Avoinna ti-su klo 10-16.





Jari Ikävalko
Uusimaa
2008

Ei kommentteja: