23.7.2008

Borgåbladet


Anna Aho, Essi Peltonen och Maria Liitola har studerat tillsammans och håller igen en gemensam utställning, nu i Borgå Konsthall.


Borgobladet fredag 1 februari 2008

Gemensamma studier förde ung konstnärstrio till Borgå

BORGÅ. Ett gemensamt förflutet under ett anta år av gemensamma konststudier har redan resulterar i i att tre unga kvinnliga konstnärer hållit et samutställning i Rauma. Nu följer en repris i Borgå Konsthall, där konstpubliken har tillfälle att bekanta sig med Anna Aho, Maria Liitola och Essi Peltonen från västra Finland under februari månad.
Anna Aho (f. 1979) från Åbo har för närvarande intresset inriktat på tryckt konst på metallskivor som hon skickligt kombinerar med schablonkonst, med förebilder i tapetmönstret.
- Idén med tapetschabloner föddes redan under studietiden då jag kom att tänka på mina barndomsbesöken hos mormor.
Några idyller målar Anna Aho inte utan utgår från teman som ensamhet, depression och sömnlöshet. Bilderna föreställer människor, ofta med följeslagare – ett slags skuggfigurer – hämtade ur den grekiska mytologin.
Samma tema kring skuggor och skuggteater återkommer i Annas målningar av händer i mer eller mindre intrikata positioner. Det är ju med händerna man gör skuggteater.
- Händer kan ju vara mycket uttrycksfulla och skiftar också till färgen mer än man tror.

Känsla och intuition

Maria Liitola (f. 1982) från Rymättylä, söder om Åbo, låter sig ledas av känslan och stämningen för målningen innan hon sätter igång. När den riktiga tämningen finns där leder det via den skapande processen vidare till en färdig målning.
- Men det går inte att tvinga sig och tänka, idag jag är intuitiv, då blir det ingenting.
En monokrom, ockrafärgad målning i flera lager, med guldpigment färgmassan har Maria arbetat på länge. Samma gäller en triptyk med vackert grönblått vattenmotiv och en stor halvabstrakt landskapsmålning där man kan ana sig till stämningen en tidig morgon då solljuset ännu inte trängt undan diset vid skogstranden.
- Fastän man inte alltid kunde tro det arbetar ja länge och noggrant med mina målningar, säger Liitola.

Kvinnofigurer

Essi Peltonen (f. 1982) från Nådendal har indelad sin presentation i målningar med kvinnofigurer och abstrakta motiv av bland annat landskap. Utgående från vad hon känner för ögonblicket låter hon intuitionen ta vid.
En kraftig penselföring i kombination med en sofistikerat dämpad rödaktig färgskala återkommer i flera av Essis abstrakta arbeten liksom i kvinnofigurerna.
- Numera är jag noggrann med finishen och lägger ned mycket mera tid på den än tidigare, säger konstnären.
Essi Peltonen har tidigare detalgit på en samutställning på Haikko Gårds galleri år 2004.
Utställningen i Konsthallen i Konstfabriken anda fåning öppnas idag för allmänheten. Det pågår till den 24. februari, tisdag-söndag kl.10-16.

Egil Green

Ei kommentteja: