18.7.2011

Syömisen tuskaa

Lopetin lihan syömisen muutamia vuosia sitten. Aloin tulla etenevissä määrin tietoisemmaksi siitä, että liha jota lautasellani on, tulee oikeasta eläimestä joka on syntynyt, elänyt ja kuollut. Mikään heureka-tilanne tämä ei sinänsä ole, isäni kasvattaa lihakarjaa. Mutta aloin ajattelemaan tottumuksiani: ostan kaupasta lihaa makkarana/kinkkuna/nakkina/pihvinä/jauhelihana/yms, käytän sitä milloin vähän mihinkin, lähes jokaisella syömiskerralla. Baarireissun jälkeen mukaan tarttui kebab tai pizza, joka usein päätyi puoliksi syötynä roskiin.

Itseäni alkoi vaivata suhtautumiseni ruokaan ja kunnioitukseni sitä kohtaan, eteenkin lihaa kohtaan. Tein päätöksen syödä jatkossa vain luomulihaa, ja mielellään jostain tutusta paikasta ostettuna. Koska tämä osoittautui käytännössä haasteelliseksi, lihan syönti vain jäi. Ja samalla parani oma oloni niin fyysisesti kuin henkisestikin. Oli suuri helpotus, että jokaisella aterialla ei tarvinnut ajatella syövänsä eläintä, ei tarvinnut pohtia miten tämä eläin on antanut tahtomattaan elämänsä tyydyttääkseen hetken mielihaluni syödä lihaa. Tämän lisäksi kroppani suorastaan heräsi eloon. Aineenvaihdunta, mieliala, iho, nivelet, hiukset, voivat paremmin. Olin kuin uudestisyntynyt. Oli hetimiten selvää että en koskaan enää söisi lihaa, jolle tunnuin olevan allerginen muussakin kuin eettisessä mielessä.

Ihmiset syövät aivan liikaa lihaa. Sen syömistä perustellaan proteiinin tarpeella, josta kenelläkään ei kuitenkaan sitten kysyttäessä ole minkäänlaista kuvaa, että paljonko sitä tulisi saada. Ei myöskään olla tietoisia siitä, että proteiinia saa myös kasvikunnan tuotteista. Lihaa syödään ja tuotetaan näin massiivisiä määriä, koska se on hyvää. Sitä ei syödä siksi että se on tarpeellista vaan siksi, että sitä halutaan syödä. Sillä mässäillään, eikä sen lähdettä, eläintä, kunnioiteta eikä arvosteta. Ostajalle on liian usein aivan samantekevää miten eläin on elänyt, kunhan sen liha on halpaa.

Eläinperäisiä tuotteita on kaikkialla irtokarkeista ja täytekakuista vaatteisiin. Kuluttaja ostaa lompakkonsa ja irttarinsa koska se on helppoa ja anonyymiä. Tuotteen synnyn mahdollistanut eläin on saattanut elää ties missä oloissa. Se ei ostajaa paina, koska eläin on anonyymi, eikä sen kuoleman kanssa ole itse tarvinnut olla missään tekemisissä. Luulisi eläinperäisen tuotteen ostamisen olevan ostajalle vaikeampaa silloin kun eläintä ei tunne kuin silloin, kun kyseessä on tuttu nauta/lammas/sika/kana/kalkkuna/hevonen/kissa/käärme/hanhi/kani, tai muu eläin, jota sisältäviä tuotteita saattaa suuresta marketista löytää. Vaan kuinkas ollakaan, asia on täysin päin vastoin.

Kunnostimme alkukesästä vanhan savusaunan/lampolan/kanalan sikalaksi, ja yhdessä vanhempieni kanssa laitettiin sinne kaksi possua kasvamaan joulukinkuiksi. Välitön kommentti ihmisiltä oli: "Ette kuitenkaan raaski syödä noita jouluna", jopa kauhisteltiin että häh, oikeastikko teette noista ruokaa??
Possut elävät jäljellä olevan elämänsä mahdollisimman hyvin. Ruokaa maha killillään, liikkuma- ja tonkimatilaa on paljon, virikkeitä löytyy. Lopettaminen tapahtuu nopeasti ilman teuraskuljetuksia. Possujen liha syödään kunnioituksella, sillä sen tuottamisesta maksettu hinta (enkä nyt tarkoita euroja) on jokaisella syöjällä tiedossa. Nupe ja Juti maksavat joulukemuistamme hengellään. Parin illan mässäilyt ovat vaatineet päivittäiset kinkkujen hoitotoimenpiteet. Kyseessä ei ole pakastelaarista ostettu anonyymi sika, jonka alkuperää ei tunneta. Lautasella on Nupe, joka on pieni mutta rohkea, tai Juti, joka on suuri mutta arka.




Possuihin kiintyy. Syntyy tunneside, joka tekee teurastustyöstä vaikeaa. Mutta muistoa vaalii. Se joulu jolloin pöydässä oli ne possut jotka osasi hyppiä. Se kerta kun tehtiin kolme päivää possuaitaa, joka ei kuitenkaan kestänyt. Ne possut jotka juoksivat villeinä tarhassa, ja jotka eivät stressanneet lainkaan vaikka paimenkoira hyppikin ilman lupaa tarhaan niitä tuijottamaan.
Siitä pitäisi olla ylpeä ja onnellinen että on mahdollisuus kasvattaa ruokansa itse, tai ostamaan tutulta kasvattajalta mahdollisimman hyvin tuotettua eläintä. Ehkä se myös vähentäisi turhaa lihan käyttöä kun tekisi itse fyysisesti työn lihansa eteen. Ei ostaisi makkaroita ja jauhelihoja kaappiin varmuden varalle ja heittäisi pois, kun ei syönytkään niitä. Jos sitä lihaa on kerta pakko syödä, sitä pitäisi pystyä syömään silloinkin kun lautasella on tuttu eläin. Ihmiset ovat liikaa irtaantuneet arkitodellisuudesta. Ei ole mielikuvaa siitä miten ruoka lautaselle päätyy, ja teurastamisen näyttäminen vaikkapa telkkarissa on katsojan mielestä ällöttävää ja brutaalia. No, mitenkä sitä sitten kuvitellaan lihan lautaselle päätyvän, ellei kuoleman kautta?
Tässä mielessä asiat olivat kyllä paremmin "ennen vanhaan", kun vanhaksi käyneet kyntökaakit joutuivat lautaselle, kananmunat ja maidot tuli pöydään omasta tallista, kalat kalastettiin merestä ja ylipäätään, ruoka tuotettiin itse. Eläinten syntymä, elämä ja kuolema oli osa arkitodellisuutta, kaikki osat käytettiin huolella hyväksi, ja ruoka ei ollut itsestäänselvyys. Sitä kunnoitettiin, kaikkea ruokaa. Eikä sitä heitetty pois. Nykyään tämän maapallosta selvää tekevän ahneilun ja mässäilyn ja hamstraamisen vuoksi päivittäin pois heitettävien ruokaröykkiöiden hyödyntäjiä sanotaan dyykkareiksi, ja niille nyrpistetään nenää.

Entäs se proteiinien tarve, josta meuhkasin?
Lainaus sivulta tohtori.fi:
Proteiinien eli valkuaisaineiden saanti on suomalaisilla yleensä riittävää. Niiden osuudeksi kokonaisenergiasta suositellaan 10-15 %. Aikuisten päivittäinen proteiinin tarve vaihtelee välillä 0,5-3,0 g painokiloa kohti. Proteiinit ovat elimistön suojaravintoa ja rakennusaineita eikä niitä kannata käyttää energialähteenä. Proteiinissa on grammaa kohden energiaa 17 kJ / 4 kcal. Proteiinin ylimäärä voi varastoitua elimistössä rasvaksi. Eläinproteiinia saadaan maidosta, lihasta, kalasta ja kananmunista. Kasvisproteiinin lähteitä ovat viljavalmisteet ja palkokasvit sekä pähkinät.

www.kariniemen.fi - sivuston mukaan päivittäinen proteiinintarve keskikokoisella naisella on 50 g, minkä saa syömällä yhden noin 150 grammaisen kananpojan rintafileen.
Proteiinia saa myös maitotuotteista, kananmunasta, täysjyväviljoista, pavuista, pähkinöistä, eli suomalaisessa ruokavaliossa päivittäinen proteiinintarve ylittyy moninkertaisesti. Kaikilla olisi siis varaa vähentää syömänsä lihan määrää radikaalisti. Mitä tämä tekisi?

- Vähentäisi ruuhkia kauppojen activia-hyllyillä
- Parantaisi kotimaisen lihatuotannon laatua, koska vähentynyt lihan kulutus vähentäisi myös tuotannon tarvetta ja nostaisi tuottajahintoja mahdollistaen paremman elintason - ja eläintenpidon - tuottajilla
- Hidastaisi ilmastonmuutosta, sillä myös eläinten ruokaa tarvitsisi tuottaa vähemmän, teuras- ja lihakuljetuksia olisi vähemmän
- Vähentäisi sydän- ja verisuonitautien muodostumista, jolla on yhteys eläinrasvoihin
- Antaisi kaikille muillekin ehkä paremman mahdollisuuden tietää ruokansa alkuperästä!
- Herättäisi kuluttajassa arvostusta käyttämäänsä eläinperäistä tuotetta kohtaan.
- Säästäisi rahaa! Sillä vaikka tuottajahintojen nousu väistämättä nostaisi lihan hintaa, vähentyisi samalla lihantuottajien maataloustukien tarve koska tuotanto itsessään voisi olla jo kannattavaa. Voisihan tämä vaikka näkyä ruoan alv-verossa..

Tästä tunteenpurkauksesta huolimatta tulen jatkossakin ostamaan karkkeja kaupasta ja syömään kakkua, jossa on liivatehyytelöt päällä. Ostan tuotteita, joissa on nahkaa. Piston tunteminen sydämessä tuntuu pahalle ja toisaalta, sillä voisin hyvin olla myös ostamatta, ja tukematta tätä eläväisten hyväksikäyttöä. Teen niin silti, koska olen aikani kasvatti, ja kaltaisteni mukana pistän kädet korville ja laput silmille sujauttaessani karkin ääntä kohti toivoen, että jonain päivänä kaikki olisi toisin.

Ei kommentteja: