13.9.2014

Logomo lähestyy

Ope ja Fotarit. Kuvat: Mika Nurmi / MNN_photo



Kutsarikuvasta vastaa Sami Malkamo.
Kuvattu Seilin entisessä mielisairaalassa, menetelmänä valomaalaus



Seilin ja Yksinäisyyden kuvia Logomossa


Fotarit on Naantalin opiston valokuvausryhmä. Syksyllä 2013 ryhmä kävi kuvaamassa Kakolaa ja 2014 keväällä vuorossa oli Seilin saari. Tunneilla tehtiin pohjatyötä kuvausmatkalle, etsittiin tietoa Seilin kohtaloista ja erilaisista lähteistä saaren historiaan. Sattumalla törmättiin myös tietoon tulevasta Seili – musikaalista, ja kun tähän perehtyessä selvisi että näytelmän työryhmä on tehnyt produktion myös Kakolasta, oli yhteydenotto suorastaan välttämätöntä. Ryhmä toivoi yhteistyötä ja sai sen: tarjoutui mahdollisuus järjestää valokuvanäyttely Seili-musikaalin yhteyteen. Suurimmalle osalle kuvaajista näyttely on ensimmäinen ja tilanne kuvien esittämiselle kaikille ainutlaatuinen.

Kahden erityyppisen vapauden riistävän paikan kuvaamisessa, feminiinisen Seilin ja maskuliinisen Kakolan, on ilmeinen haaste mutta myös mielenkiinto. Tunneilla työskentelyn lisäksi ryhmän kuvaajat työskentelevät tunneilla annettujen tehtävien parissa myös vapaa-aikana. Kakolan ja Seilin parissa on tehty eniten työtä symboliikan ja kuvasisällön rakentamisessa, ja harjoiteltu kerronnallisen kuvakielen tuomista faktisen perusnormin omaavaan valokuvan kieleen. On opittu ymmärtämään että valokuvassa, kuten muussakin taiteessa, mennään sydän ja intentio edellä. Kenestäkään ei tulekkaan valokuvaajaa vain digijärkkärin hankkimalla. Täytyy tietää, mitä haluaa sanoa. Nappulan painaminen on kuvaamisen viimeinen vaihe: ensin täytyy nähdä.

”Yksinäisyyden kuvia” on kuvaajien tuottamista sarjoista koostettu kuvallinen kertomus sarjan tosista ja epätosista tarinoista. Kuvissa näkyy hulluutta, rakkautta, sen menettämistä, toivon menettämistä ja sen hiljaista elättelyä, yksinäisyyttä ja eristäytyneisyyttä. Myös saaren asukkaiden traagiset tarinat, lapsensurmat ja terveenä saareen joutuneiden hulluuteen vajoaminen, ovat kuvissa läsnä. Näyttely on esillä Logomo-teatterin aulassa vuoden loppuun asti.

Fotarit on valokuvauksen opintoryhmä jota ohjaa Kuvataiteilija AMK Maria Liitola. Oppimisen lähtökohtana on tuottaa kuvasisältöä, kehittyä kuvallisessa ajattelussa, toteuttaa kuvallisesti erilaisia teemoja ja perehtyä valokuvataiteeseen mm. tutustumalla näyttelyihin ja eri kuvaajien tuotantoon.


Ei kommentteja: