18.12.2013

Kohmees

Iiiiskalt
Leppoisa +10..15 astetta työhuoneella. Tässä kun istuu ahterillaan ja maalailee menemään niin kylmä tulee. Kädet ja jalat ihan kohmeessa vaikka päällä useampi kerros vaatetta. Maalit kohmeessa. Kävin salaa vääntämässä lämpöjä kovemmalle, eihän tästä mitään tule.

Kuvan otsake antaakin osviittaa päivän dilemmalle. Ei mennyt nimittäin ihanniinku strömsössä tämä päivähoitojuttu. Strömsössä oltaisiin nimittäin ymmärretty ruotsinkielisyyden päälle, toisin kuin täällä Naantalissa jossa ollaan sitä mieltä että varhaiskasvatus lasten äidinkielellä on ihan riittävästi ratkaistu siten että heidät laitetaan (1 ja 3-vuotiaat!) samaan, kaksikieliseen ryhmään. Tässä tapauksessa ryhmään jossa on mukana 4 suomenruotsalaista lasta ja loput 16 suomenkielisiä ja yksi hoitaja joka tarvittaessa osaa puhua ruotsia. Käytännössä kaikki toiminta on suomenkielistä. Tilaa tässä ryhmässä ei myöskään ole, sen olen jo tarkistanut päiväkodilta, mutta kaupunki väittää toisin. Ilmeisesti sinne sitä tilaa ollaan nyt sitten ylipaikoin sorvaamassa että ei vaaaaan tarttis kaupungin ostaa paikkoja naapurikunnan täysin ruotsinkielisestä päiväkodista. Vaihtoehtona olisi kaupungin mielestä sitten se, että tuohon täysin ruotsinkieliseen (yksityiseen) päiväkotiin hakeuduttaisiin sitten yksityisen hoidon tuen voimin. Kyllähän siitä maksun puolelle jää, joka tietysti närästää, sillä luulisi että varattomalle päivähoito on maksutonta siitä äidinkielestä riippumatta ja ylipäätään että se olisi kunnallisesti järjestettyä kuten laissa sanellaan! Huolimatta lapsen iästä ja äidinkielestä. Persketi, seon perustuslaillinen oikeus! Eikä ole muuteskaan ihan kauhean perusteltua että vauva laitetaan kielen takia ryhmään joka ei vastaa hänen kehitystasoaan.

Ärripurri. Että jäi taas vähän kaukaisemmaksi se töihin pääsy. Periksihän en anna: jos se äidinkieli on ruotsi niin ruotsiksi on varhaiskasvatus tarjottava tacksåmycke. Muksut menee aikanaan ruotsinkieliseen kouluun, niin pitäähän se sitten ruotsia se oppiminen olla alusta alkaen. Eikä siinä nyt ole oikeasti laitaa että maksat sitten itte jos lapses puhuu ruotsia. Kuinkahan moni suomenkielinen lapsi pisteittäisiin samalla ajatuksella sitten ruotsinkielellä operoivaan ryhmään jossa yksi täti osaa myös suomea, ja mikäli tämä ei kelpaa, niin saa itse ostaa suomenkielisen hoitopaikkansa? Hä? Typerintä tässä on se että tämä nyt ei mikään mittava asia kaupungille ole kun tässä olisi sitten ne kaupungin ainoat lapset jotka haluttaisiin täysin ruotsinkieliseen päivähoitoon. Että mitenkään käsistä tämä "villitys" ei ole repeämässä.

Edes tämä ei riitä nostamaan kierroksia tarpeeksi että lihakset heräisivät kohmeesta. Pitänee mennä lämppäriostoksille...

Ei kommentteja: