9.8.2008

Pikku Picassot



Nyt kun kerrankin oli kaikki serkut lapsineen koossa, ajattelin pitää suvun pienimmille, eli pikkuserkuksille, hauskan taiteiluntäyteisen iltapäivän. Raahattiin pöytä ja tuolit pihalle, kerättiin kaikki mahdolliset materiaalit kasaan ja käytiin hommiin.
Selkeästi lapsien työskentelyssä erottui tietynlainen opittu tapa piirtää ja maalata. Porukan pienimmät, ei vielä kouluikäiset, käyttivät koko paperitilaa hyvin luovasti hyväkseen, käyttivät rohkeasti värejä ja olivat aina vilpittömän tyytyväisiä töihinsä. Seuraavaksi vanhimmat piirsivätkin jo hyvin ajateltua, esittävää kuvaa varsin kerronnalliseen tapaan jättäen taustalle tilaa tapahtumille. Porukan vanhimmat suhtautuivat tekemiseen hyvin analyyttisesti miettien tarkasti mitä mihinkin pistää, ja pitkälti myös värin kautta.

Ajattelin että hauskinta on kaikilla jos homma ei ole ryppyotsaista. Keräsimme ympäristöstä erilaisia esineitä ja asioita siveltimiksi: kukkasia, kiviä, lehtiä, neulasia etc etc, joita dippailtiin maaliin ja kokeiltiin mitä erilaisia jälkiä niistä tulee. Työn sisällön kanssa pähkäily ja opittuun esittävään 'kukka on kukka, lumiukko on lumiukko'-tyyliin työskentely tyssäsi siihen, ja porukassa kuhisi valtava kokeilunhalu, ja kuva alkoi muodostua vahingon kautta. Onnekkaiden vahinkojen kautta, joita eteenpäin viemällä syntyi itse teokset. Kaikkein tärkeintähän on se, että on kivaa!

Ja kivaa jatkettiin taiteilun jälkeen evästämällä omppuja porkkanoita viinirypäleitä ja keksejä, ja tietysti leikkimällä! lapset löysivät maasta köyden, jota vetämällä saatiin riehakas leikki aikaan... hauskuuden repiminen tyhjästä jatkui luontevasti maalauspohjalta leikkeihin, kuten lapsilla on tapana tehdä!



Leikkiminen on lapsille hyvä tapa aloittaa ja lopettaa spontaaniutta kaipaavat maalauspuuhat!



Iltasella siirryttiin vallan toisiin puuhiin. Rantavesissä nimittäin uiskenteli valtavia lahnoja ja ahvenia. Niitä lähdettiin naaraamaan ilta-auringon kiiluessa läntisellä taivaalla. Koukkuun kävi lopulta viitisentoista appuraa, joista 12 nousi pinnalle asti. Kalaset menivät uuniin vielä samana iltana.



Ei kommentteja: