23.2.2010

Making of.. #3


Paikkasidonnaisen kurssin ekalla viikolla keskityttiin harjoitusten tekemiseen. Tässä ulkona jäätymässä tehtävän parissa, tarkoituksena oli valmistaa 40 minuutissa ulos teos jossa käytetään kirjaimia ja lunta.

40 minuuttia. Pakkasessa. + katselmusaika.
Mulla oli hame. Ja Einillä ja Jessillä ja Ainolla.
Yhteisesti meillä kaikilla oli kylmä.


Paikkasidonnainen Eini Brinkhallissa.


J.Saljas: "Lähde", Minä ja Beverley


Edellisen teoksen tila. Paikkasidonnainen harjoite siis oli tämäkin. Location, location, location..


Aino sovittaa.

Making of.. #2


Projisointi Brinkhallin seinässä


Pullahetki pitkän päivän jälkeen. Dante, Susana Nevado, Beverley Carpenter, ja lumilapiotyttö.


Eeva lähti vaihtoon Angersiin Ranskaan. Ranskatar tarvitsi uuden tukan, ja Henrihän pisti sakset laulamaan.. Odotellessa on aikaa.

Making of.. #1



Kohdistamista köysiteatterissa. Videoteoksen kuvaamisvaiheita.

19.2.2010

Mikäkö täs taitees vituttaa?

No tämä: http://fifi.voima.fi/artikkeli/Avoin-kirje-kolmen-koplalle/3369

Siis turhaa egoistista paskanjauhantaa, ja saman taudin tartunnan on saanut varsin moni taidekentällä toimiva. Eittämättä myös allekirjoittanut, mutta ei tässä olla peiliin katsomassa perkele, vaan sormella osoittelemassa! Tuommoset kahvikuppi-individualistit...

Mikäkö täs taitees vituttaa?

No tämä tämmöinen : http://fifi.voima.fi/artikkeli/Avoin-kirje-kolmen-koplalle/3369

Niinettä, onhan tuo nyt ihan turhaa egoistista jauhamista puoleen jos toiseen. Saman taudin tartuttaneita löytyy taidekentältä kyllä useita kappaleita. Eittämättä oon ehkä yksi niistä, mutta ei tässä nyt peiliin olla katselemassa, vaan sormea osoittelemassa!

17.2.2010

Paikoillanne!

Viime viikot on kuluneet paikoillanne - do you think you own this place - tapahtuman parissa. Kyse on siis opintoihin kuuluvasta paikkasidonnaisen taiteen kurssista, joka toteutetaan yhteistyössä videoinstallaatiotaiteilija Beverley Carpenterin ja opettajamme Susana Nevadon kanssa. Muitakin toimijoita on mukana ollut, mm. galleria titanikin pojat.

Paikkoina ovat toimineet Brinkhallin kartano ma-ti ja Turun kaupunginkirjasto ke-to. Molempien rakennusten seiniin on heijastettu kuvaamamme ja Beverleyn ja Susanan ja taideakatemian Danten koostama videoteos. Sisällä rakennuksissa on tarjolla Elliina Peltoniemen ja Johannes Saljaksen elävä muotokuva, Jessi Rannikon ja Eini Sahlan koostama naistenhuoneeseen sijoittunut installaatio jonka äänimaiseman on toteuttanut Elliina Peltoniemi, sekä muuta äänimaailmaa (ääntelehtivä vanha piano, äänimaiseman tuotti edelleen Elliina Peltoniemi, ja kokeellista musiikkia loihtinut Dante). Brinkhallin alakerrassa performance-ryhmämme toteutti myös eräänlaisen elävän muotokuvan oleilemalla 'kolossa' eli pienessä kammiossa patsastellen kultaisten kehysten takana. Titanikin tyypit päällystivät yhden huoneen lattian kuplamuovilla, ja pihalle oli tehty lumikujainstallaatio johon myös yleisö pääsi osallistumaan.

Nyt suuri osa tästä on siirtymässä tänään kirjastoon. Kuplamuoviteoksen sijasta titanikkilaiset ovat koostaneet sisällä heijastettavan videoteoksen, ja lumikujajutskan sijasta kirjaston sisäpihalle roudataan keinutuoleja heijaamaan. Keinutuolit ovat myös kerronnallisessa, aikaa kuvaavassa elementissä videoteoksessa.

Niin siitä performanssistamme. Olen siis osana neljän hengen performääns-ryhmää, joka brinkhallin tilassa toi kolmannen ulottuvuuden talossa asuneisiin ihmisiin. Ensimmäinen ulottuvuus olkoon seinillä olleet muotokuvat talon entisistä asukeista. Toinen aste, elävä muotokuva, jossa hahmot liikkuvat, ja kolmantena asteena me, fyysisesti läsnä 1700-luvun tamineissa tilassa. Ajatuksena tuottaa katsojille elämys ja sekoittaa paikan mennyttä aikaa nykyiseen. Improvisoimme tilassa äänin ja erinäisin toimin.

Kirjastossa sitten taas käännämme tämän tilan omistussuhde-asian päälaelleen. Kirjasto on julkinen tila, jonka käyttäjät ovat toisaalta myös tämän tilan omistajia. Ainakin pitkällä aikavälillä, toistuvasti käytettynä, ihmisillä muodostuu jonkinlainen tunneside ja omistussuhde käytettävään julkiseen tilaan: tämä on minun alueeni. Ryhmämme maleksii siis kirjastossa pukuineen päivineen nostmaalla muotokuvaan näitä ihmisiä, jotka tätä tilaa käyttävät, ja samoin sen tavallaan omistavat. Kaikilla on siis mahdollisuus kuvata itsensä tai tulla kuvautetuksi tässä liikkuvassa interaktiivisessa teoksessa. Tämän lisäksi jakelemme lappusia kansalle, jossa esitetään kysymyksiä julkisen tilan käytöstä ja omistuksesta. Miten tätä tilaa saa käyttää? miten täällä saa olla? miltä täällä saa näyttää? kuka tänne saa tulla?

Tämän lisäksi tuomme ehkä jonkinlaista ambienssia ja haastamme tilan käyttöä, ja sen käyttäjiä, tuomalla poikkeuksellisia tilanteita tuttuun ympäristöön. Tervetuloa siis kirjastoon. Meidät löytää joko sirius-kahvilasta, jossei sieltä, niin jostain muualta kirjaston tiloista performoimasta.

Teretulemast.

Turunsanomien juttu tässä:

http://www.ts.fi/online/kulttuuri/111701.html

Ja yleturkua kannattaa kuunnella tänään 16:30, jossa minä ja Susana Nevado höpöttelemme tästä tapahtumasta.